دو ویژگی مهم جوانان
قبل از پرداختن به روشهای تربیت جوانان از منظر امام رضا(علیه السلام)، شایسته است به دو ویژگی مهم دوران جوانی توجه شود که در مسیر تعلیم و تربیت جوانان راهگشا و مفید است.
الف) حقیقتجویی
پيامبر(صلی الله علیه و آله)پاكي فطرت، حق طلبي، آرمانخواهي و اهميت جوانان را در انس معنوي آنها با اسلام، اينگونه بيان فرموده است: «اُوصِیْکُمْ بِالشَّبَابِ خَیْراً ثَلَاثاً؛ فَإِنَّهُمْ أَرِقُّ أَفْئِدَةً! أَلَا وَ اِنَّ اللَّهَ أَرْسِلْنِی شَاهِداً وَ مُبَشِّراً وَ نَذِیراً؛ فَخَالَصَنِی الشُبَّابُ وَ خَالَفَنِی الشُّیُوخُ؛[1]من به شما درباره جوانان توصيه به خير و نيكي ميكنم؛ چراكه آنان نازك و پر عاطفهاند. خداوند مرا به پيامبري و بشارت و انذار برانگيخت. جوانان به من گرويدند [و ياريام كردند]؛ اما بزرگسالان به مخالفت با من برخاستند.»
امام صادق(علیه السلام) این سخن رسول خدا(صلی الله علیه و آله) را اینگونه توضیح میدهد: «قَلْبَ الشَّابِّ أَرَقُّ مِنْ قَلْبِ الشَّيْخِ؛[2]همانا دل جوان نازكتر از دل پيران است.»
ب) پایداری آموزش
آموزش در سنین پایین پایدارتر و ماندگارتر است. امام علی(علیه السلام) میفرماید: «الْعِلْمُ فِي الصِّغَرِ كَالنَّقْشِ فِي الْحَجَرِ؛[3]دانشاندوزی در دوران کودکی، همانند نقش بر روی سنگ، ماندگار است.»
با توجه به این نکات، مسئولیت ما را در جهت دهی و برنامهریزی برای رشد این سرمایه بزرگ و گنجینه بیپایان چندین برابر افزایش میدهد.
صفحات: 1· 2
آخرین نظرات