چکیده ای از مقالات خواهران گرامی (اعزازی-قراگزلو-ذاکر ثانی):
تعلیم و تربیت از دیدگاه امام خمینی ( رحمه الله علیه ) و علامه طباطبایی (قدس سره )
تربیت به معنای (فرایند انتقال و تعمیق دانشها و بینشها ، هدایت و تقویت گرایش ها و شکوفا سازی هماهنگ استعدادها و توانایی های انسان در ابعاد روحی و بدنی برای رسیدن به کمال مطلوب ) است .منظور از ( تعلیم و تربیت اسلامی ) است که بر مبانی معرفت شناختی ، هستی شناختی ، الهیاتی ، انسان شناختی و ارزش شناختی اسلامی مبتنی است . در این مجال سعی شده است به بیان ویژگی های نظام تربیتی امام خمینی ( رحمه الله علیه و اله ) و علامه طباطبایی ( قدس سره ) پرداخته شود .در این نظام اساس همه ی امور خدا محوری است و در باب تربیت انسان به مقام قرب الهی رسیده و تاج بندگی خالق و رب خویش را بر سر نهاده است .در عصر کنونی که عصر امام خمینی نام گرفته است ، مکتب علامه را باید از جنبه ی پی ریزی انقلاب فرهنگی و زمینه سازی برای بازسازی ارزش های اسلامی و همسویی با نظامی که امام راحل بنیان نهاده است به حق سرامد همه ی مکتب های فلسفی ، علمی و تربیتی بر شمرد .امام راحل به معماری نظام مقدسی پرداخت که مکتب علامه به آن ثبات بخشید .در حقیقت با طرح مکتب تربیتی علامه و امام بزرگوار، فلسفه ی تربیتی اسلام رقم خورده است .
شاخصه هاي سبك زندگي مهدوي در گستره آيات و روايات
مهدويت انديشي و منجي¬باوري در تاريخ انديشه اسلامي، يك مولفه اعتقادي كلامي است كه انديشمندان اسلامي و مومنان بر آن باورند و آن را جزئي از اعتقادات ديني خود مي¬دانند. آن¬گاه كه باور داشتن به يك پديده جزئي از اعتقادات ديني فرد باشد جايگاه خاصي را در روحيه، افكار و روان زندگي انسان خواهد داشت و تاثيرپذيري فرد از آن به گونه¬اي ژرف و عميق خواهد بود. يكي از چالش¬هاي بزرگ متدينان در عصر حاضر، عدم تطابق ميان رفتارهاي دين داران با باور-هاي آن¬هاست. جدايي ميان مباني عقيدتي و روش زندگي ممكن است فرد و جامعه را به سمت بي¬هويتي و بلكه بي¬ديني سوق دهد. متاسفانه امروزه بيشتر مردم از سبك زندگي غربي استفاده مي¬كنند و اين خود سبب به وجود آمدن مشكلات زيادي در زندگي فردي و اجتماعي شده است. بنابراين ضروري است كه امروز، در عصر غيبت امام مهدي¬(عليه¬السلام) به دنبال الگويي از سبك زندگي بود كه مبتني بر باورداشت مسئله انتظار و بازگشت امام باشد. مقصود از سبك زندگي مهدوي در اين رساله، شيوه زندگي شخصي امام زمان(عليه¬السلام) نيست؛ بلكه نوعي از سبك زندگي است كه در ارتباط با معارف مربوط به امام زمان(عليه¬السلام) و به نوعي زمينه¬ساز و موجب تسريع در امر فرج و ظهور ايشان است. سبك زندگي مهدوي به معناي انتخاب روشي كلي و نسبتا پايدار در رفتار توسط فرد يا جمع است كه بر پايه فرهنگ اسلامي و با محوريت نظر و رضايت ولي عصر(عجل¬الله¬تعالي¬فرجه¬الشريف) شكل مي¬گيرد. هدف از پژوهش حاضر بررسي آموزه¬هاي اسلامي به منظور معرفي مجموعه¬اي از شاخصه¬هاي سبك زندگي ديني و اسلامي با محوريت مهدويت است كه در سه فصل ارائه گرديده است. فصل اول مطالبي در مورد مفهوم سبك زندگي و ارتباط آن با دين و مهدويت است. فصل دوم مربوط به شاخصه¬هاي فردي و اجتماعي سبك زندگي مهدوي و فصل سوم نيز مربوط به شاخصه¬ هاي اقتصادي و سياسي است. اسلام به ويژه در مقوله مهدويت دستورالعمل¬هاي زيادي در ابعاد مختلف فردي، اجتماعي، اقتصادي به منظور وصول به سبك زندگي مهدوي ارائه نموده است. با عمل به آيات و روايات ذكر شده، زمينه لازم براي تغيير سبك زندگي رايج در جامعه كه متاثر از مباني فرهنگي غرب است به سمت سبك زندگي اسلامي-¬ مهدوي فراهم مي¬گردد. بنابراين رفاه طلبي، خودخواهي، تجملات و… جاي خود را به ايثار، ايمان، ساده¬زيستي و… مي¬دهد، تا بدين طريق زمينه تعجيل در فرج حضرت ولي عصر(عجل¬الله¬تعالي¬فرجه¬الشريف) نيز فراهم گردد.
سیره تربیت اخلاقی ـ معنوی آیت اله شهاب الدین مرعشی نجفی :
بیان سیره و رفتار بزرگان دین و چگونگی به کارگیري رفتار شایسته را در ابعاد مختلف زندگی به صورت عینی و جزیی ما را در نیل به این هدف یاری می نماید؛ آیت الله مرعشی نجفی الگویي مناسب و یکی از اسوه های برجسته براي رسیدن به این هدف می باشند ؛: زندگی ایشان در واقع جلوه اي دیگر از اخلاق و رفتار, سیره و منش پیامبر و ائمه است؛ ازاین رو، مطالعه سیره این مرجع فقید ، راهی براي آشنایی بیش تر با سیره نبوي و ارزش هاي ناب اسلامی در تربیت اسلامی است و یک الگوي عملی اخلاق درسطوح مختلف زندگی می باشد .
آخرین نظرات