دروغ در شوخی
1-دروغ در شوخی
برای این که انسان دیگران را بخنداند و خوش طبعی کند، نباید به دروغ و حرف های باطل و ناروا متوسل شود، بلکه با راستگویی و حقیقت گویی، شوخ طبعی خود را به نمایش بگذارد.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود:
وَیلٌ لِلَّذِی یحَدِّثُ فَیکذِبُ لِیضْحِک فَوَیلٌ لَهُ ثُمَّ وَیلٌ لَه[1]
وای به حال کسی که به دروغ سخن می گوید، برای این که گروهی را بخنداند، پس وای بر او، وای بر او!
بنابراین مزاح و شوخی در حد اعتدال در صورتی که با دروغ و حرف های ناپسند و باطل همراه نباشد و آزردگی خاطر دیگران را فراهم نسازد و به گناه و معصیت آلوده نگردد، نه تنها منعی در آن نیست، بلکه از ویژگی های ایمان شمرده شده است.
دروغ گفتن در شوخی ها جایز نیست، جز این که انسان لطیفه ای بگوید که دروغ بودنش برای همه روشن است. اما دروغ هایی که دروغ بودنش معلوم نیست، و گاهی افراد با این دروغ ها می خواهند طرف را سر کار بگذارند و به خیال خودشان شوخی و مزاح کنند، کاری ناپسند، بلکه حرام است.[2]
شوخی هایی که معلوم است بافتنی است و همه این مطلب را می فهمند، مشکلی ندارد، ولی شوخی هایی که همراه با دروغ، وعده دروغ و خبر دروغ است و طرف هم باور می کند، براساس حکم همه فقها حرام است. اساساً دروغ یکی از گناهان بزرگ است که با ایمان سازگاری ندارد. حتی شوخی هایی که به دروغ آلوده است هم با حقیقت ایمان منافات دارد. امام علی علیه السلام فرمود:
لَا یجِدُ عَبْدٌ طَعْمَ الْإِیمَانِ حَتَّی یتْرُک الْکذِبَ هَزْلَهُ وَ جِدَّه[3]
هیچ بنده ای طعم ایمان را نمی چشد، جز این که دروغ را، چه به شوخی و چه جدی، ترک گوید.
2- دل آزاری
انسان باید مراقب باشد که مزاحش دلی را نیازارد که این کار بسیار ناپسند است. نباید به بهانه این که می خواهیم دیگران را شاد کنیم، دلی را بیازاریم.
زخم زبان زدن به دیگران، متلک گفتن به این و آن، مسخره کردن و هر مزاح و شوخی که مستلزم آزردگی و ناراحتی دیگران شود، از نظر اسلام و مکتب اهل بیت علیهم السلام عملی زشت و نارواست.
3- زیاده روی در شوخی
در مزاح و شوخی نباید افراط و زیاده روی کرد که موجب سبک شدن انسان می گردد.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید:
کثْرَةُ الْمِزَاحِ تَذْهَبُ بِمَاءِ الْوَجْه[4]
زیاده روی در مزاح و شوخی آبرو را می برد.
افراط و زیاده روی در شوخی و خود را مضحکه دیگران کردن، موجب می شود که عزت و وقار و هیبت انسان درهم شکسته شود و خواری و حقارت و سبکی برای انسان پدید آید.
4- شوخی های بی جا
یکی از آفات شوخی کردن، شوخی های بی جاست که طرف مقابل آمادگی برای شوخی ندارد و یا سنخیتی برای شوخی با او نیست.
صفحات: 1· 2
آخرین نظرات